Beste kooktechnieken voor een vetarm dieet

Vandaag zullen we een kijkje nemen naar een aantal verschillende methodes die je kan gebruiken in de keuken en welke kooktechnieken het beste zijn voor een vetarm dieet.

Een van de meest simpele en minst radicale manieren om de hoeveelheid vet die je consumeert te verlagen, is de manier waarop je kookt te veranderen. Nieuwe recepten uitproberen, zelfs als ze bekende ingrediënten hebben, is erg leuk. Het zal er ook voor zorgen dat je nog lekkerdere maaltijden consumeert die ook gezonder zijn.

 

Vetarm dieet:

Braden/frituren

Als je minder vet wilt consumeren, vermijd braden dan.

Dit is zonder twijfel de techniek die het meest drastisch de hoeveelheid vet in je dieet verhoogt.

Vetarm Dieet kooktechniekenVerwar dit niet met de behoefte om direct patat en worstjes te vermijden. Het is echter wel een goed idee om ervoor te zorgen dat je ze met mate consumeert in plaats van een wekelijks onderdeel van je dieet maakt. Alles met mate.

Als je een fastfood fan bent, dan is het goed om op te merken dat ingrediënten veel meer vet absorberen wanneer je braadt ten opzichte van frituren. Dit betekent echter niet dat je nu toestemming hebt om elke dag te frituren.

Als je af en toe nog steeds wilt braden, investeer dan in een kwalitatieve, zware anti-aanbak koekenpan. Als je dit doet, dan zal je veel minder vet gebruiken.

Kies plantaardige olie voor het braden. Deze bevatten een hoop meervoudige onverzadigde vetzuren in plaats van solide vet. Doe niet de hoeveelheid in de pan die je nodig hebt, maar meet het af. Een handig alternatief is spray olie. Op deze manier kan je precies bepalen hoeveel je gebruikt.

De Chinese manier van roerbakken is nog een uitstekende manier om het vet dat geabsorbeerd wordt te verlagen. Door de ingrediënten erg snel te koken met een klein beetje olie, kan je van de smaak genieten zonder de schade. Het voedsel zal meer kleur, smaak, textuur en voedingswaarde behouden.

 

Grillen

Dit is een geweldig alternatief voor braden. Grillen produceert een vergelijkbare krokante en gouden laag, terwijl het vochtig en zacht binnenin blijft.

Alle ingrediënten die snel uit kunnen drogen of een fijne smaak hebben (witte vis en kipfilet bijvoorbeeld) moeten geborsteld worden met olie. Elk rood vlees of olieachtige vis kan normaal gesproken gegrild worden zonder het gebruik van extra vet (zolang de hitte niet te extreem is).

Overweeg om vis en vlees in wijn, cider, sherry of sojasaus te marineren. Voeg wat kruiden en specerijen toe. Dit zal het vlees niet alleen mals maken, maar ook een extra smaak toevoegen. Borstel de marinade tijdens het grillen op het vlees.

Onthoud: Plaats je voedsel altijd op een rek tijdens het grillen, zodat overtollig vet makkelijk weg kan stromen.

 

Pocheren

Pocheren is een ideale techniek voor ingrediënten met een subtiele smaak of fijne textuur. Kip en vis zijn uitstekend voor pocheren. Het is ook volledig vetvrij

Maak niet de fout door te denken dat gepocheerd voedsel flauw of oninteressant moet zijn. Je kan gebruik maken van verschillende soorten vloeistoffen, zoals wijn of zuurachtig water. Gebruik de kookvloeistof als de basis van een saus voor wat extra smaak en ook om opgeloste voedingsstoffen te behouden.

 

Stomen

Net als pocheren is stomen nog een vetvrije techniek die enorm populair begint te worden.

Stomen is uitstekend voor het koken van vlees, vis of groenten. Ingrediënten behouden hun kleur, smaak en textuur. Minder voedingsstoffen gaan verloren en het is erg economisch, aangezien je stomers op elkaar kan stapelen.

Kruiden en andere smaken aan de kookvloeistof toevoegen of rechtstreeks aan de ingrediënten die gekookt worden, resulteert in een fantastische aromatische maaltijd.

Een extra voordeel van stomen, is dat wanneer je vlees stoomt, de vet smelt en in de kookvloeistof druppelt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de vloeistoffen niet gebruikt om jus of sauzen te maken, aangezien dit al je goede werk teniet zal doen.

 

Smoren en stoven

Langzame kooktechnieken produceren sappige maaltijden die voornamelijk in de winter erg lekker zijn.

Verwijder al het zichtbare vet van het vlees en zorg ervoor dat je altijd de vel van de kip afhaalt. Als rood vlees eerst gebruind moet worden, denk er dan over na om het droog te braden in een zware anti-aanbak pan, vet af te gieten en daarna door te gaan met het recept.

Een klassieke manier om gesmoord voedsel te bereiden is de kookvloeistof op te vangen, het te verminderen en daarna het vet eraf te halen. Dit concentreert niet alleen de smaak perfect, maar reduceert de hoeveelheid vet in de maaltijd. Een win-win!

 

Roosteren

Met roosteren is vet absoluut een integraal onderdeel van de procedure. Zonder vet zou vlees of vis gewoon uitdrogen en veel te bruin worden.

Als je van plan bent om een geroosterde maaltijd te maken, leg je vlees dan op een rek boven een bak of bakplaat, zodat het vet weg kan lopen. Wanneer je jus maakt, overweeg dan om voor normaal of plantaardige kookwater te gebruiken, in plaats van de sappen van het vlees.

 

Bakken

Het overgrote deel van gebakken maaltijd zijn nagenoeg vrij van vetten.

Vlees of vis in aluminiumfolie gewikkeld zijn altijd erg populair.

Voeg simpelweg een beetje fruitsap of wijn in plaats van olie of boter toe. Dit zal je een vochtige textuur naar een verrukkelijke smaak geven. Geniet zonder schuldgevoelens.

 

Magnetron

Gezond Vetarm DieetVoedsel dat je in de magnetron bereidt heeft simpel gezegd bijna nooit extra vet nodig.

Sommige personen denken dat een magnetron alleen maar goed is voor het verwarmen van voedingsresten of snel een bevroren maaltijd te koken. Niks is echter minder waar.

Niet alles kan je perfect koken in een magnetron en veel personen geven de voorkeur aan het koken van hun maaltijden met meer conventionele methodes. Je kan echter van een grote hoeveelheid verschillende voedingsmiddelen genieten en ze binnen mum van tijd van de koelkast op je tafel krijgen.

 

Conclusie

Als je gebruik wilt maken van de beste kooktechnieken voor een vetarm dieet, dan zou het na het lezen van dit artikel duidelijk moeten zijn wat je moet vermijden en waar je van kan profiteren.

Braden is duidelijk iets waar je met een wijde boog omheen moet lopen, terwijl de vertrouwde combimagnetron het mogelijk maakt om het gebruik van vet te verminderen zonder dat je de smaak op hoeft te geven.

Het belangrijkste is dat je technieken gebruikt die zowel heerlijk als gezond zijn. Veel succes!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Magnetrongigant
Logo