Hoe de beste magnetron kiezen?

Magnetrons zijn een handige extra voor in de keuken, ongeacht of je de maaltijd van gister opwarmt, groenten stoomt of wat vlees ontdooit voor je volgende maaltijd. Je kan ook magnetrons kopen die fungeren als een mini oven, welke naast de microgolven het voedsel ook roostert en kookt. Wat de beste magnetron voor jou is hangt af van waar je hem voor wilt gebruiken.

Het maximale energieniveau en de prijs zijn echter geen betrouwbare indicatoren van de kookmogelijkheden en als je niet eerst grondig onderzoek doet, dan kan je uiteindelijk opgescheept zijn met een model dat te klein is voor je schotels. Het is het dus waard om een beetje onderzoek te doen om de beste magnetron voor je budget te vinden.

Direct naar:

 

De beste magnetron koopgids:

Features die je moet overwegen

Afmetingen

De kleinste magnetrons bieden maar ruimte voor een plaat met een breedte van 27cm, terwijl grotere modellen ruimte bieden voor platen van meer dan 40cm breed. Fabrikanten zullen het totale volume in liters van je magnetron weergeven, maar is niet noodzakelijk erg behulpzaam. Tijdens onze reviews zullen we echter vertellen wat het bruikbare volume is en wat de grootste plaat is die je in elk model kan plaatsen.

 

Inbouw of vrijstaand

Beste MagnetronVrijstaande magnetrons zijn meestal goedkoper dan inbouw modellen en waar je maar wilt geplaatst en in het stopcontact gedaan kunnen worden. Ze nemen echter wel een hoop ruimte op het aanrecht in beslag. Inbouw magnetrons zijn duurder (minimaal rond de €250), maar ze kunnen netjes boven je oven geplaatst worden om ruimte op je aanrecht vrij te maken.

 

Besturingspaneel

Basis modellen hebben eenvoudige draaiknoppen voor het aanpassen van de kooktijd en het energieniveau, terwijl duurdere magnetrons elektronische besturingen, digitale displays en verscheidene van te voren ingestelde programma’s hebben. Elektronische besturingen kunnen het makkelijker maken om exacte kooktijden te bereiken, terwijl kookprogramma’s met meerdere stappen automatisch zullen schakelen van ontdooien naar koken.

 

Plaat of draaischijf

Traditionele magnetrons hebben een draaischijf die helpt om de microgolven gelijkmatig te distribueren en zodoende gelijkmatig te verwarmen. Maar nieuwe kookplaat modellen beweren dat ze een gelijkmatige verwarming kunnen bereiken zonder een draaischijf. Ze bieden extra ruimte voor grotere borden of schotels, maar zijn meestal ook duurder.

 

Sterkte instellingen en automatische programma’s

De meeste magnetrons hebben een energieniveau die uiteenloopt van 700W tot 1.000W. Een hoger wattage zal snellere, maar niet altijd betere resultaten geven. Automatische opwarm en ontdooi programma’s berekenen hoeveel tijd er nodig is op basis van de voedselsoort en het gewicht. Veel magnetrons hebben van te voren ingestelde programma’s voor populaire taken, zoals het opwarmen van een maaltijd, koken van een aardappel of het maken van popcorn.

 

Geluid

Magnetrons zijn niet de meest stille keukenapparaten, maar sommige zijn veel luider dan andere. Wanneer we testen meten we hoe luidruchtig een magnetron is op de hoogste instelling en tijdens het ontdooien. Sommige zijn luid genoeg om gesprekken te overstemmen, dus als je je magnetron een hoop gebruikt, maar ook graag wilt kunnen praten en naar de radio luisteren in de keuken, kies dan voor een van de stillere modellen die we uitgetest hebben.

 

Ontdooien

De meeste magnetrons bieden zowel handmatige als automatische ontdooi instellingen. Bij de handmatige optie stel je de sterkte en tijd zelf in, terwijl het automatische programma de juiste instellingen voor je bepaald nadat je het soort voedsel en het gewicht ingevoerd hebt. De beste magnetron zal een verscheidenheid aan voedingsmiddelen gelijkmatig ontdooien, ongeacht de instellingen die je gebruikt, terwijl de slechtste sommige delen bevroren laten en andere weer koken, met 20°C verschil tussen de koudste en heetste delen.

 

Snelheid en gelijkmatigheid

Beste Magnetron modellenDe beste magnetron zal je voedsel snel en gelijkmatig opwarmen, zodat je niet een hete hap voedsel krijgt en daarna een lauwe hap. We gebruiken 39 individuele temperatuur metingen om te zien hoe gelijkmatig elke magnetron voedsel opwarmt, waarbij we controleren op mogelijke warme of koude plekken. We meten ook hoe snel hij zijn taak uitvoert en of hij je voedsel uitdroogt aan de randen of lekker en vochtig houdt.

 

Type

Als je alleen maar een magnetron nodig hebt om je voedsel op te warmen en ontdooien, dan kan je het beste kiezen voor een standaard model. Maar als je hem ook wilt gebruiken om je voedsel te bakken en bruinen, dan is een combimagnetron (welke een conventionele oven en grill heeft) een betere keuze. Deze zijn meestal duurder (van zo’n €100 tot tegen de €600), maar bieden een grotere kookflexibiliteit en extra ruimte voor grote maaltijden.

 

Wat voor soort magnetron heb ik nodig?

Er zijn drie soorten magnetrons:

 • Standaard: Een magnetron die opwarmt en ontdooit.
 • Combi: Kan verwarmen, roosteren, krokant maken en bruinen, net als een conventionele oven.
 • Grill: Combineert normaal magnetron koken met een verwarmingselement.

Voor elk soort kan je een inbouw of vrijstaand model kopen. Inbouw magnetrons zijn veel duurder dan vrijstaande.

 

Standaard magnetron modellen

Deze worden soms ook wel solo magnetrons genoemd en deze basis magnetrons zijn geweldig voor simpele taken, zoals het opwarmen van een kopje koffie dat je vergeten was, het verwarmen van een soep, koken van aardappelen met schil of het bereiden van kant en klaar maaltijden. Je kan ze ook gebruiken om voedsel te ontdooien.

Een standaard magnetron is een goede optie als je gewoon simpele verwarmingstaken sneller uit wilt voeren dan dat mogelijk is met een conventionele gas of elektrische oven. Maar deze standaard modellen bruinen voedsel niet, dus ze kunnen niet concurreren met ovens en kokers op het gebied van het grillen of roosteren van vlees.

Voordelen

 • Goedkoopste soort magnetron en overal verkrijgbaar
 • Een hoop modellen waar je uit kan kiezen
 • Goed voor eenvoudig ontdooien, koken en verwarmen

 

Nadelen

 • Gelimiteerde functionaliteit vergeleken met combimagnetrons
 • Je kan je voedsel niet roosteren of bruinen in een standaard magnetron

 

Goedkope magnetrons

Vergeleken met prijzigere modellen kunnen budget magnetrons een erg interessante keuze lijken. Vergeet de glanzende zilveren afwerkingen en rijen van knoppen en programma’s waar je uit kan kiezen en denk witte dozen en minimalistische draaiknoppen. Maar voor eenvoudig opwarmen en ontdooien kunnen goedkope magnetron merken net zo goed zijn als duurdere modellen. Je moet echter geen automatische programma’s of andere geavanceerde features verwachten.

 

Standaard magnetron prijzen

Standaard magnetrons zijn over het algemeen goedkoper dan combi of grill modellen vanwege hun eenvoudige design en functionaliteit. Je kan een basis magnetron al voor zo’n €50 kopen, terwijl premium inbouw modellen van Neff of Siemens als snel richting de €500 of meer gaan.

 

Beste Magnetron kopen tips

Combimagnetrons

Combimagnetrons maken gebruik van convectie warmte (hete lucht) en hebben ook een grill. Dus je kan microgolven, grill en convectie warmte gebruiken om je voedsel te koken en bruinen.

Lees in onze gids meer over de voor- en nadelen van combimagnetrons en hoeveel je zou moeten verwachten te betalen voor een goede.

 

Grill magnetrons

Grill magnetrons combineren normaal microgolf koken met een verwarmingselement. Ze kunnen alle normale taken die je verwacht van een standaard magnetron uitvoeren (koken van een aardappel met schil, een kant en klare maaltijd ontdooien, je avondeten opwarmen en ga zo maar door), maar de grill functie maakt het mogelijk om je voedsel te bruinen. En voor het koken van meer complexe maaltijden kan je koken met een combinatie van microgolven en de warmte van de grill.

Deze magnetrons hebben metalen rekken om voedsel dichter in de buurt van het verwarmingselement te brengen.

Voordelen

 • Goed voor het uitvoeren van algemene magnetron kooktaken
 • Kan voedsel ook krokant maken en bruinen
 • Geweldig voor het koken van pizza’s
 • Hebben vaak een metalen rek om voedsel dichterbij de grill te brengen

Nadelen

 • Bieden geen convectie warmte zoals een combimagnetron
 • Meestal duurder dan een standaard magnetron

 

Hoeveel kost de beste magnetron?

Magnetrons die minder dan €60 kosten zullen aardig standaard zijn, maar we hebben modellen uitgetest rond deze prijs die net zo goed verwarmen en ontdooien als magnetrons die veel duurder zijn.

Goedkope magnetrons zijn over het algemeen standaard magnetrons en de meeste zullen maar twee besturingsmogelijkheden hebben (eentje voor de sterkte en eentje voor de tijd). Magnetrons zoals deze zijn erg eenvoudig om in te stellen, maar ze missen handige features, zoals een digitaal display en van te voren ingestelde kookprogramma’s. Sommige goedkope modellen zijn ook aardig klein, dus neem een kijkje binnenin voordat je een koopt om er zeker van te zijn dat er genoeg ruimte is voor je maaltijden.

Beste Magnetron kiezenVoor €125 kan je beginnen met het zoeken naar magnetrons met automatische verwarmingsprogramma’s voor specifieke voedingsmiddelen, digitale displays en makkelijk om te gebruiken drukknoppen of touch besturingen. Sommige magnetrons rond deze prijs zullen programmeerbaar zijn, wat betekent dat je ze in kan stellen om eerst te ontdooien en vervolgens te verwarmen. Goedkopere grill en combimagnetrons zijn beschikbaar vanaf zo’n €125.

Magnetrons die €250 of meer kosten zouden een beetje speciaal moeten zijn op het gebied van features of de accessoires die meegeleverd worden. Naast convectie koken en grillen zou je naar features moeten kijken zoals volledig programmeerbaar, zelfreinigende katalytische voeringen en oven stijl deuren die je naar beneden opentrekt, wat het makkelijk maakt om een erg hete maaltijd uit de magnetron te halen. Accessoires waar je naar zou moeten kijken die onderdeel van de prijs zouden moeten zijn, zijn onder andere bruiningsplaten en stoomschalen.

Als je meer dan €350 betaald voor de beste magnetron, dan is de kans groot dat het een inbouw model is. Zo niet, dan zou hij features moeten hebben die hem er echt uitlaten springen, zoals aanrakingsgevoelig sensor koken, waarbij je alleen maar het voedsel in de magnetron hoeft te doen en op start hoeft te drukken of een ingebouwde stomer.

 

Andere dingen om te overwegen

Alhoewel ze al een tijdje beschikbaar zijn, zijn magnetrons niet altijd de handigste apparaten om te gebruiken. Hieronder zullen we een aantal van de belangrijke features bespreken. Als je een uitleg wilt van de volledige featurelijst, dan raden we aan om een kijkje te nemen naar ons artikel waar we de verschillende features uitgebreid uitleggen.

 • Automatisch opwarmen: Je voert het gewicht van het voedsel in en de magnetron berekent vervolgens hoe lang het zou moeten koken. Duurdere magnetrons maken het ook mogelijk om het soort voedsel dat je wilt koken in te voeren, zodat de kooktijd nog nauwkeuriger berekent wordt.
 • Automatisch ontdooien: Je voert het gewicht van het voedsel in en de magnetron kiest het beste ontdooi programma uit.
 • Pizza functie: Veel van de magnetrons die we uitgetest hebben, hebben een functie voor het koken of opwarmen van pizza. Deze werken vaak beter met grill of combimagnetrons, aangezien de grill helpt om de bodem krokant te maken en de bovenkant te bruinen. Sommige magnetrons hebben bruiningsplaten, welke helpen om de bodem krokant te maken. Voor de beste resultaten moet je een bevroren pizza gebruiken en de magnetron en plaat vier tot vijf minuten voor gebruik voorverwarmen.
 • Groente stomer: Sommige magnetrons hebben een groente stomer, welke een snelle en gezonde manier biedt om groenten te koken. Je kan groente stomers los kopen als je magnetron niet eentje heeft.

Als je nu weet of je een standaard, grill of combimagnetron wilt hebben, dan wordt het tijd om naar onze reviews te gaan om te kijken welke het beste bij je wensen, behoeften en budget past.

Direct naar:

1 Reactie
 1. Bedankt voor de tips. Ik ga hier wel wat aan hebben!
  Groetjes,
  Vivian

Laat een reactie achter

Magnetrongigant
Logo