Hoe werkt een magnetron?

Is de vraag: ‘Hoe werkt een magnetron?’ wel eens bij je opgekomen? Nou je bent niet de enige. In tegenstelling tot andere methodes van voedsel opwarmen, is de warmtebron niet direct duidelijk bij deze. Om je te helpen bij dit mysterie, zullen we deze vraag in stappen beantwoorden.

LEES OOK: Combimagnetron kopen TOP 10
LEES OOK: Magnetron kopen TOP 10

 

Hoe werkt een magnetron?

Een andere soort warmte

Wanneer we nadenken over warmte voor het koken, dan denken we aan vuur of tenminste warmte die we zowel kunnen zien als voelen. Maar wanneer we het over magnetrons hebben, dan is het enige bewijs van een verwarming dat ons voedsel warm is. En dit zorgt ervoor dat veel van ons afvragen hoe magnetrons ons voedsel kunnen verwarmen.

Je zal mogelijk verrast zijn dat dezelfde golven die voor de muziek in je auto en huis zorgen, gebruikt worden door magnetrons om je voedsel op te warmen. Ja, geloof het of niet, magnetrons gebruiken radiogolven om voedsel te koken. Deze golven worden microgolven genoemd en zoals de naam al aangeeft hebben deze golven een kleine afmeting wanneer je ze vergelijkt met de golven die gebruikt worden om geluid te versturen.

Maar je voedsel warmt niet op wanneer je naast een radio staat, dus je weet dat er iets anders aan de hand is. Wat is het verschil?

magnetron werking

Ten eerste zijn de radiogolven in een magnetron gericht en blijven ze binnen de magnetron zelf. Deze microgolven zijn ongeveer 12 centimeter lang, wat betekent dat hun mogelijkheid om een afstand af te leggen gelimiteerd is en het metalen omhulsel van de magnetron voorkomt dat ze ontsnappen. In deze omgeving brengen deze golven de watermoleculen in voedsel in beweging, wat ervoor zorgt dat ze beginnen te vibreren.

Terwijl deze vibraties plaatsvinden wrijven de watermoleculen tegen elkaar. Dit contact zorgt voor frictie, wat de warmte veroorzaakt die uiteindelijk je voedsel opwarmt.

 

Hoe werkt een magnetron en wat gebeurt er binnenin?

hoe werkt een magnetronDus nu weten we hoe de warmte die gebruikt wordt in magnetrons anders is dan andere warmtebronnen. Onze volgende stap is precies begrijpen hoe de magnetron deze warmte genererende golven produceert en gebruikt.

 • Ten eerste weet je dat een stroombron vereist is. Magnetrons maken gebruik van het normale netstroom in huis.
 • De transformator in de magnetron zet de 230 volt om in 4.000 volt of meer, wat afhangt van het magnetron model dat je hebt.
 • Dit hoge voltage wordt dan gebruikt om een element aan te drijven die de magnetron wordt genoemd, waarbij een filament in het midden van deze magnetron wordt opgewarmd.
 • Dit filament kookt elektronen welke dan gecentrifugeerd worden door gebruik te maken van twee ring magneten, wat de microgolven genereert.
 • Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van een antenne om de microgolven weg te leiden van de plek waar ze gegenereerd worden en te sturen naar het voedselcompartiment. Dit wordt ook wel een golf gids genoemd.
 • De microgolven weerkaatsen dan rond aan de binnenkant van de magnetron, waarbij het voedsel gepenetreerd wordt, de moleculen in beweging brengen en warmte produceren.
 • Het metaal, inclusief de maas op de deur, zorgt ervoor dat de golven in de magnetron blijven, terwijl de draaischijf ervoor zorgt dat het voedsel gelijkmatig verwarmd wordt.

 

Hoe het verschilt van conventionele ovens

Vraag je je af hoe koken in een magnetron verschilt van koken in een conventionele oven? Kort gezegd is het het verschil tussen geleiding en straling.

Geleiding kookt vanaf de buitenkant, waarbij de buitenste delen van het voedsel verwarmt wordt (meestal aan de onderkant) en die hitte gaat dan langzaam naar de binnenkant van het voedsel, waarbij het uiteindelijk verwarmt en gekookt wordt. Dus betekent dit dat microgolven (wat een vorm van straling is) voedsel van binnenuit kookt?

Niet precies, aangezien dat zou betekenen dat magnetrons simpelweg het tegenovergestelde zouden doen van conventionele ovens en als dat het geval was, dan zouden ze voedsel niet sneller warm maken. In plaats daarvan koken magnetrons alle delen van het voedsel tegelijkertijd, wat resulteert in een erg snelle kooktijd en meer gelijkmatig koken.

Magnetrons richten zich echter wel op watermoleculen. Dus als je voedsel kookt of opwarmt dat lagen of meerdere onderdelen heeft, dan zal het deel met meer watermoleculen sneller opwarmen dan andere delen van de maaltijd. Een geweldig voorbeeld van dit zou een kom met brood en soep zijn. Aangezien de soep meer water heeft, zal dit sneller opwarmen dan het brood.

 

Wat je niet in een magnetron moet stoppen

Je zal nu onderhand al aardig wat van deze kennen, maar andere zullen waarschijnlijk als een verrassing komen. Hieronder zijn voorwerpen die mensen vaak in de magnetron doen, maar hier niet in geplaatst zouden moeten worden.

 • De soort bakjes die je krijgt wanneer je Chinees ophaalt: Als het goed is weten we allemaal dat je geen metaal in een magnetron zou moeten doen. Het metaal kan volt opslaan, waardoor schadelijke gassen en mogelijk brand veroorzaakt wordt. De meeste personen vergeten echter het metaal die op dit soort bakjes zit. Pas ook op met aluminiumfolie, wat een groot gevaar is wanneer je het in de magnetron plaatst.
 • Papieren zakken en kranten: Als het papier niet gemaakt is om in de magnetron te plaatsen, dan kan dit giftige dampen veroorzaken wanneer je dit wel doet. En net als metaal kunnen ze in brand vliegen.
 • Bakjes die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik: Alhoewel het verleidelijk is om zuinig te zijn, zijn de plastic bakjes waar onder andere je boter en yoghurt inzitten niet gemaakt voor gebruik in de magnetron. Als je dit wel doet, dan kunnen ze gaan smelten en ervoor dat chemicaliën in je voedsel komen. Hetzelfde geldt voor piepschuim.
 • Porselein met een metalen rand: Wederom is het bekend dat metaal en magnetrons een slechte combinatie is, maar deze is makkelijk om over het hoofd te zien. Nog een voorwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien is een reismok met metalen voering. Zorg ervoor dat je dit eerst goed controleert voordat je de magnetron aanzet.
 • Alle plastic dat niet als magnetron veilig is bestempeld: We hebben de bakjes al besproken die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, maar er zijn ook herbruikbare bakken die niet in de magnetron kunnen. Als het plastic is, controleer dan altijd aan de onderkant of je de bak in de magnetron kan doen.
 • Niets: Als je de magnetron aanzet zonder dat er iets inzit, dan is er niets om de golven te absorberen. Dit betekent dat de elementen van de magnetron deze zullen absorberen, waardoor de magnetron snel stuk zal gaan.

 

Waar je je geen zorgen over hoeft te maken

Doordat men niet goed begrijpt hoe een magnetron werkt, maken veel personen zich zorgen over hoe magnetrons schadelijk voor hen kunnen zijn. Hieronder zullen we een aantal van deze misvattingen ontkrachten.

 • Magnetrons veroorzaken kanker: Omdat microgolven zo kort zijn, hebben hun deeltjes simpelweg niet genoeg kracht om schade aan cellen te veroorzaken.
 • Magnetrons zorgen ervoor dat plastic chemicaliën loslaten: De efficiënte aard van magnetrons betekent dat hun radiogolven schadeloos door plastic en andere materialen gaan. Ja je moet plastic gebruiken dat gemaakt is voor gebruik in de magnetron, maar zolang je dat doet hoef je je geen zorgen te maken.
 • Magnetrons kunnen je verbranden: Alhoewel het voedsel heet genoeg kan zijn om te spetteren en je te verbranden, zal de magnetron zelf koel blijven, dus je kan zonder problemen je handen er in steken en het voedsel er uithalen.

Hopelijk hebben we geholpen om een deel van de mysterie van dit keukenapparaat te onthullen. Heb je vragen die onbeantwoord zijn gebleven? Stel die dan gerust hieronder.

3 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Het betreft een nieuwe Sharp R-242 waarvan de zekering blijft doorslaan.
  Het apparaat is verkeerd bedien waardoor er iets stuk is en ik het wil repareren.
  Twee dingen heb ik al vervangen zoals de ovenlamp en de condensator die 2100 volt opslaat.
  De zekering blijft doorslaan!
  Er blijven dan twee dingen over die ook stuk kunnen zijn zoals de trafo en het magnetron element.
  Is er iemand die weet wat de rede is dat de zekering blijft doorslaan en wat ik dan nog moet vervangen.
  Alvast bedankt.Vriendelijke. Groet Frans

 2. als ge een dergelijk probleem hebt of nog eens hebt ga dan naar een repair cafe, daar zullen ze proberen U te helpen.

Laat een reactie achter

Magnetrongigant
Logo