Koken in de magnetron tips

We weten allemaal dat magnetrons perfect zijn voor het opwarmen van etensresten en het koken van kant en klaar maaltijden. Maar dan hoor je dat er hele boekwerken toegewijd zijn aan het koken in een magnetron, waardoor je er achterkomt dat je magnetron zoveel meer te bieden heeft. Toch? De meeste personen maken weinig gebruik van de volle potentie van hun magnetron. Alle nieuwe modellen hebben een legio aan functies, welke je kunnen helpen om je voedsel snel te koken, gezond te blijven en geld te besparen. En vergeet ook niet dat de meeste magnetrons vandaag de dag met een receptenboek geleverd worden, van klassieke cake tot gefrituurde rijst, om je een geheel nieuw perspectief te geven wat ze kunnen doen. In dit artikel zullen we je tips geven over het koken in de magnetron.

 

Hoe ontdooien?

Rauw gevogelte en vlees kunnen bacteriën bevatten, zoals salmonella en listeria, welke je beide de onaangename ervaring van voedselvergiftiging kunnen geven. Om dit te vermijden is het belangrijk om je vlees en gevogelte goed op te slaan, ontdooien en koken. Houdt je rauwe vlees uit de buurt van kant en klaar maaltijden en bewaar het altijd onder de 4°C.

Hoe Koken In De Magnetron

Men raad aan om gevogelte of vlees te ontdooien in koud water, je koelkast of met een magnetron. Laat het nooit op het aanrecht door de kamertemperatuur ontdooien.

De automatische ontdooi functie op je magnetron is handig. Je kan ontdooien op basis van gewicht (de ontdooi tijd wordt vastgesteld door de magnetron wanneer je het gewicht van het voedsel invoert) of door tijd. Sommige magnetrons piepen tijdens de ontdooicyclus, wat betekent dat je het vlees moet controleren en delen die ontdooit zijn moet verwijderen.

 

Een kip ontdooien

Als je een hele kip gaat ontdooien, plaats deze dan op een rek die magnetron bestendig is, zodat het vlees niet in zijn eigen sappen en gesmolten ijs ligt en begint te koken.

Koken In De Magnetron tipsDraai de kip om wanneer de magnetron piept en bedek de vleugels en poten met aluminiumfolie, zodat deze niet koken. Iedereen weet dat je geen aluminiumfolie in de magnetron zou moeten gebruiken, maar wanneer je een hele kip ontdooit is het een vereiste en in de instructiehandleiding zal je dezelfde informatie kunnen vinden.

Als er minder aluminiumfolie dan voedsel is, dan zou dit geen problemen op moeten leveren. Zorg er alleen wel voor dat de aluminiumfolie niet tegen de zijkanten van de magnetron aankomt. Je zal vonken zien als je een bord bedekt met aluminiumfolie in plaats van huishoudfolie. Dit komt, omdat de microgolven niet door het aluminiumfolie heen kunnen komen.

Geen enkel deel van het vlees zou warm en/of bruin moeten worden tijdens het ontdooien. Daarnaast is vlees ontdooien in zijn verpakking ook iets wat je nooit zou mogen doen. Na het ontdooien moet je het vlees laten staan, zodat het een uniforme temperatuur kan bereiken. Als een algemene regel moet je:

  • gehakt 10 minuten laten staan en
  • kip 15 minuten

 

Tips voor het verwarmen en koken

Bakken/houders

Niet alle bakken/houders zijn geschikt voor gebruik in de magnetron. Hoge kooktemperaturen kunnen ervoor zorgen dat sommige soorten plastic beginnen te smelten en het voedsel vergiftigen. Gebruik alleen maar bakken waarbij aangegeven wordt dat ze veilig in de magnetron gedaan kunnen worden.

 

Folie en aluminium

Deze materialen en borden met metalen onderdelen zouden niet in de magnetron gebruikt moeten worden, aangezien ze vonken kunnen veroorzaken. Kleine stukjes aluminiumfolie is meestal oké, zoals wanneer je de uiteinden van de vleugels en poten beschermt tijdens het ontdooien van een hele kip.

 

Bedek voedsel

Gebruik een deksel, plastic folie dat in de magnetron kan of papier, maar laat plastic niet in contact komen met het voedsel (de kans is groot dat het er in smelt). Het bedekken van voedingsmiddelen helpt om de vocht vast te houden en de warmtedistributie gelijkmatig te verdelen. Een bak/houder in de magnetron plaatsen zou moeten betekenen dat hij niet oververhit raakt, smelt of brandwonden veroorzaakt wanneer je hem vasthoudt. Sommige bakken/houders zijn alleen maar geschikt voor opwarmen en niet koken.

 

Voedingsmiddelen rijk aan vet en suiker

Deze kunnen ervoor zorgen dat een bak/houder die veilig in de magnetron kan erg heet wordt. Gebruik in dit geval hitte bestendige glazen bakken/houders en bescherm je handen wanneer je het voedsel uit de magnetron haalt.

 

Veilige temperaturen

Wanneer je kookt of opwarmt zouden alle delen boven de 70°C moeten zijn. Voedingsmiddelen die in de gevarenzone van 4°C tot 60°C blijven, zijn een geweldige broedplaats voor schadelijke micro-organismen.

 

Sta tijden

Deze worden aanbevolen na het koken van voedingsmiddelen die je niet roert om ervoor te zorgen dat ze een gelijkmatige temperatuur bereiken. Bij voedsel dat je kan roeren moet je dit halverwege de cyclus doen voor een gelijkmatige verwarming. Laat voedingsmiddelen die je niet roert altijd vijf minuten staan voordat je ze serveert.

 

Afmetingen, hoeveelheid en vorm

Probeer voedingsmiddelen zo uniform mogelijk te houden en verwarm/kook in kleine porties om voor een meer gelijkmatige verwarming te zorgen. Plaats grotere of dikkere stukken meer naar de buitenkant van het bord.

 

Energieniveau

Magnetrons worden over het algemeen geleverd met handige instructies over welke sterkte je zou moeten gebruiken wanneer je verschillende voedingsmiddelen kookt. Het energieniveau bepaalt hoe vaak de verwarming aangaat tijdens het koken. Bij een energieniveau van 6 gaat de verwarming bijvoorbeeld 60% van de totale tijd aan. De ventilator draait constant om lucht te laten circuleren, terwijl de verwarming aan en uit gaat om een optimale kooktemperatuur te bereiken.

De meeste magnetrons hebben een automatische kook functie, maar:

  • gebruik voor het koken van groente de hoogste stand,
  • gebruik voor het koken van rijst de midden tot hoge stand,
  • gebruik voor vlees de midden stand en
  • gebruik voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en suiker de midden stand.

Het juiste energieniveau gebruiken voor verschillende voedingsmiddelen zal de kooktijden aanpassen, maar het kan een beter eindresultaat geven. En het laatste advies? Weet wat het wattage van je magnetron is, aangezien dit belangrijk is wanneer je de ontdooi en kooktijden probeert te bepalen.

 

Koken in de magnetron conclusie

Als het goed is zou nu iets meer moeten weten over het koken in de magnetron. Pas deze tips vandaag nog toe, zodat je kan genieten van de beste maaltijden. Neem ook een kijkje naar onze reviews als je wilt weten wat de beste magnetrons zijn. Veel plezier!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Magnetrongigant
Logo