Beste Magnetron kopen TOP 10 + koopgidsen & reviews

magnetron kopen tips

Magnetrons maken gebruik van microgolven, een soort van radiogolf, om voedsel te verwarmen. Tijdens het contact met het voedsel worden de golven geabsorbeerd en verwarmen ze het hele voedsel. Dit is in tegenstelling tot een conventionele oven, welke voedsel van de buitenkant verwarmt en maakt magnetrons erg efficiënt. De eerste magnetron werd in 1947 uitgebracht, maar het eerste model dat succesvol werd in een huiselijke omgeving werd pas in 1967 uitgebracht. Verbeteringen in de technologie zorgde ervoor dat de prijs naar beneden gebracht kon worden en verhoogde de beschikbaarheid. Vandaag de dag kan je in veel West-Europese huishoudens een magnetron vinden en ze worden voornamelijk gebruikt voor het koken, verwarmen en ontdooien van voeding. Sommige magnetrons functioneren ook als een conventionele oven en veel hebben grills. In dit artikel zullen we alle dingen bespreken die je moet weten als je de beste magnetron kopen wilt.

Direct naar:

 

Beste magnetron kopen gids

Soorten magnetrons

magnetron kopen gidsEen van de eerste overwegingen is besluiten welke soort magnetron je wilt hebben. Dit zal afhangen van welke functies je nodig hebt. Als je hem voornamelijk gebruikt voor het opwarmen en ontdooien van voedsel, dan zijn er geen andere functies vereist. Daarentegen zullen sommige families misschien de flexibiliteit van een extra convectie oven of grill handig vinden. De meeste modellen zijn vrijstaande of aanrecht modellen die op elk soort aanrecht geplaatst kunnen worden, maar andere worden in de keuken gebouwd voor een gestroomlijnde oplossing voor moderne keukens.
LEES OOK: Wat is een magnetron?

 

1. Standaard magnetron

Deze basis optie is ideaal voor simpele taken, zoals het koken van kant en klaar maaltijden, opwarmen en ontdooien, maar zullen voedsel niet krokant maken of bruinen. De afmetingen van dit soort modellen zijn ongeveer H27 x B44 x D34cm.

 

2. Magnetron met grill

Je krijgt alle standaard features van een magnetron, maar met een interne grill. Door gebruik te maken van een verwarmingselement naast de standaard microgolven zullen je voedingsmiddelen zowel gebruind als gekookt worden, waardoor het een meer aantrekkelijk uiterlijk en textuur krijgt (je kan zelfs gebraden kip koken). Onthoud echter dat het grill element waarschijnlijk minder krachtig is dan een conventionele grill, dus roosteren kan langzamer zijn en voedingsmiddelen kunnen droger worden. Modellen worden geleverd met een metalen rek voor het grillen en zowel de grill als magnetron kunnen apart gebruikt worden. Afmetingen zijn ongeveer vergelijkbaar met standaard modellen met ongeveer H27 x B45 x D34cm.

 

3. Combimagnetron

Combimagnetrons bieden meer flexibiliteit tijdens het koken en maken het mogelijk om alleen de magnetron, grill of convectie (hete lucht) warmte te gebruiken. Je kan de magnetron en grill ook samen gebruiken. De beste combimagnetron kan uitstekende bakresultaten produceren. Sommige modellen bieden zelfs een stoom functie. De afmetingen van deze modellen zijn over het algemeen wat groter met ongeveer H35 x W52 x D50cm.
»» bekijk onze beste Combimagnetron TOP 10 »

 

4. Inbouw magnetron

Dit is een geweldige manier om ruimte op je aanrecht over te houden en deze modellen zijn beschikbaar in elke stijl, van standaard magnetron tot combi modellen. De afmetingen van inbouw modellen zijn ongeveer H46 x W60 x D55cm.
»» bekijk onze beste inbouw-magnetron TOP 10 »

inbouw magnetron kopen

 

Afmetingen en energie

Magnetrons zijn er in verschillende afmetingen, van ongeveer 15 liter tot meer dan 32 liter. Grotere huishoudens hebben mogelijk grotere magnetrons nodig, waarbij 28 liter een standaard familie afmeting is. Grotere modellen hebben meer hoogte en grotere draaischijven, zodat je meer voedsel kan koken. Ze hebben mogelijk ook twee platen, een boven de andere, wat handig kan zijn om twee maaltijden tegelijkertijd te bereiden. Combimagnetrons hebben de grootste capaciteiten, waarbij je zelfs de keuze hebt uit modellen met 40 liter, welke mogelijk gebruikt kunnen worden als primaire oven.

beste magnetron kopenOverweeg zowel de externe afmetingen als de interne capaciteit. Meet de externe ruimte die je beschikbaar hebt en neem ook andere apparaten en de hoeveelheid stopcontacten mee in je overweging. De manier waarop de deur opent is ook een overweging, waarbij openklapbare deuren een handig alternatief zijn ten opzichte van modellen die naar de zijkant openen. Er zijn magnetrons ontwikkelt die specifiek ontworpen zijn om in hoeken te passen. Krachtigere modellen zullen voedsel sneller kunnen koken. De energie wordt gemeten in watt (W) en loopt uiteen van 700W tot 1200W. Magnetrons hebben verschillende opties om te kiezen voor het gebruik van meer of minder energie, wat handig is voor het koken van verschillende voedingsmiddelen. Een magnetron met meer keuze op dit gebied heeft de mogelijkheid om meer divers te zijn.

 

Dingen om te overwegen als je een magnetron kopen gaat

Magnetrons hebben verschillende functies die je moet overwegen wanneer je een magnetron kopen gaat. Als je een magnetron kopen gaat en er thuis achterkomt dat hij niet de juiste instellingen heeft, dan verlies je tijd en geld. Een model op het aanrecht kan je vaak makkelijk omruilen, maar een inbouw wordt vaak op maat ingebouwd en is lastig om om te ruilen.
LEES OOK: Magnetron features uitgelegd?

 • Automatisch koken/verwarmen/ontdooien: Voer het gewicht in en de magnetron berekent automatisch hoeveel energie en tijd er nodig is om het voedsel goed te koken.
 • Enkele knop besturingen: Van te voren ingestelde programma’s voor het opwarmen en ontdooien van populaire voedingsmiddelen met de druk op een knop.
 • Automatisch voorverwarmen: Behoud de ingestelde temperatuur gedurende een bepaalde periode en schakelt daarna automatisch uit.
 • Chaos ontdooien: Gebruikt willekeurige pulsen van microgolven om de tijd voor het ontdooien nog meer te verkorten.
 • Start vertraging: Programmeert de magnetron om automatisch aan te gaan op een bepaalde tijd van een dag.
 • Kwarts grill: Grill lampen zitten achter een metalen maas, waardoor de grill snel opwarmt en makkelijk om schoon te maken is. Minder krachtig dan een conventionele grill, maar geschikt voor het bruinen van voedsel.
 • Twee kookplaten: Maakt het mogelijk om tegelijkertijd twee verschillende maaltijden te bereiden.
 • Meerdere kookstappen: Verandert automatisch het energieverbruik tijdens het koken om voor de beste kooktijd te zorgen. Eerst ontdooien en dan het voedsel koken bijvoorbeeld.
 • Stralende grill: Beter voor het koken van dikkere voedingsmiddelen, zoals karbonades, maar moet langer voorverwarmd worden en is niet zo krachtig als een conventionele grill.
 • Draaischijf: Om voedsel gelijkmatig te koken moet het gedraaid worden. De meeste magnetrons hebben een draaischijf om dit automatisch te doen. Deze kan je verwijderen om makkelijk schoon te maken. Sommige modellen hebben de mogelijkheid om deze feature aan of uit te zetten.
 • Vlakke plaat: Sommige combimagnetrons zijn gemaakt met een vlakke plaat in plaats van een draaischijf. Dit zorgt niet alleen voor een groter kookgebied, maar biedt ook de diversiteit om maaltijden van alle vormen in de oven te plaatsen.
 • Ontdooi rek: Een ontdooi rek is handig omdat het voedsel op een verhoging geplaatst wordt, waardoor zowel de boven- als onderkant ontdooit wordt.
 • Sensor koken: Detecteert de hoeveelheid vocht in het voedsel en luchtvochtigheid van de magnetron en past het energieverbruik en de kooktijd hierop aan voor de beste resultaten.
 • Turbo verwarming: Wordt gebruikt om een energieboost toe te voegen.
 • Openklapbare deur: Dit kan het makkelijker maken om maaltijden in en uit de magnetron te halen en de deur is een handige plek om je hete maaltijden op af te laten koelen. Deze feature is vooral handig als je een inbouw model op ooghoogte hebt.
 • Kinderslot: Voorkomt dat kinderen per ongeluk een programma starten of de kooktijd aanpassen.
 • Nakook timer: Kan ingesteld worden voor een rust periode tijdens kookprogramma’s met meerdere stappen of aan het einde van het kookproces, waarbij het voedsel blijft koken in de overgebleven warmte.

 

Stijl van de magnetron

Er zijn verschillende magnetron designs beschikbaar, van meer retro stijl magnetrons met gekleurde afwerkingen tot ultra moderne modellen met gestroomlijnde oppervlaktes en geborstelde stalen afwerkingen. De meeste magnetrons zijn gemaakt van roestvrij staal, maar er zijn verschillende andere afwerkingen en kleuren, waaronder zwart en wit. Features om te overwegen zijn de deur en of er een hendel of knop is om deze te openen. Eenvoudigere magnetrons hebben draaiknoppen om de kooksterkte en tijd in te stellen, terwijl meer complexe modellen een aantal knoppen en programma’s hebben.

 

Magnetron Kopen tipsAndere overwegingen

Wanneer je een magnetron koopt, neem dan een kijkje naar de verwarmingscategorie. Dit loopt uiteen van A tot E, waarbij het met E de minste tijd in beslag neemt om voedsel op te warmen. Neem ook een kijkje naar factoren zoals retouren en garantie. Een magnetron kan een dure aanschaf zijn en het helpt om vertrouwen in je aanschaf te hebben.

Maak je magnetron regelmatig schoon. Gebruik warm zepig water, knijp de doek goed uit en verwijder alle vet en voedsel uit het interieur, waarbij je voornamelijk oplet op de sluitingen van de deur. Houd de deur en scharnieren schoon en inspecteer regelmatig voor corrosie. Je zou de magnetron uit het stopcontact moeten halen tijdens het schoonmaken.

 

Veiligheids- en kooktips

 • Gebruik altijd bakken/houders/borden die veilig in de magnetron gedaan kunnen worden. Keramiek, glaswerk en sommige soorten plastic zijn prima, maar gebruik niks met metaal, hoe klein het ook maar is. Neem een kijkje naar de gebruikershandleiding voor meer details hierover.
 • Bedekte voedingsmiddelen zouden een ventilatiegat moeten hebben, zodat stoom kan ontsnappen.
 • Roer af en toe door voedsel of roteer platen om voor een gelijkmatige verhitting te zorgen.
 • De buitenste randen van voedsel zullen eerst koken in een magnetron. Plaats dikkere delen van voedsel aan de buitenkant van de bak of het bord en dunnere delen in het midden.
 • Controleer na het verwarmen altijd of je hele maaltijd heet is. Als je een voedselthermometer hebt, kijk dan of deze 70°C in het midden bereikt. Voel aan de onderkant van de bak of het midden heet is.
 • Wanneer een sta tijd aangeven wordt voor een recept, dan is het belangrijk om het advies strikt op te volgen. De warmte in het voedsel zorgt ervoor dat het blijft koken, zelfs wanneer je het uit de magnetron haalt en de sta tijd wordt op basis hiervan berekent.
 • Pas op wanneer je voedsel uit een magnetron haalt en een plastic laagje lostrekt. Het bakje is misschien niet warm, maar het voedsel binnenin en de stoom die vrijkomt wel.
 • Gebruik je magnetron niet wanneer deze leeg is. De microgolven zullen namelijk weerkaatsen op het interieur en kunnen de magnetron beschadigen.
 • Als je een pacemaker hebt, neem dan contact op met je dokter. Moderne pacemakers worden beschermt tegen verstoringen, maar sommige oudere kunnen negatief beïnvloedt worden wanneer je te dicht in de buurt komt van een magnetron.

 

Conclusie beste magnetron kopen gids

Magnetrons zijn beschikbaar in verschillende modellen, van goedkope standaard modellen die alleen maar kunnen ontdooien, verwarmen en koken tot de meest luxe modellen met verschillende extra features. De basis types waar je uit kan kiezen zijn standaard, met grill en combi, welke een magnetron, grill en conventionele oven combineert. Magnetrons kunnen vrijstaand of inbouw zijn, waarbij inbouw modellen ontwikkelt zijn om ruimte te besparen en gestroomlijnde moderne ruimtes aan te vullen. Ze zijn beschikbaar in verschillende capaciteiten en afmetingen, van kleinere modellen voor standaard porties of kant en klaar maaltijden tot grotere modellen die een maaltijd voor de hele familie kunnen bereiden. Neem een kijkje naar de verschillende kookprogramma’s en speciale features en bepaal welke het beste bij je wensen, behoeften en budget past. De juiste magnetron kan een significant verschil maken in hoe maaltijden gekookt worden en is een essentieel onderdeel van de moderne keuken.

LEES OOK: Microgolfoven kopen tips
LEES OOK: Hoe werkt een magnetron?

Magnetrongigant
Logo