Wat is een convectie oven? + TOP 10

Wat is een convectie oven en wat doet hij? Is hij echt zo handig in de keuken? Het is echt heel erg eenvoudig: het gaat allemaal om de ventilator.

Een convectie oven lost de problemen van hete plekken en ongelijkmatig koken op waar je bij een conventionele oven last van hebt. Dit bereikt hij door gebruik te maken van een ventilator om lucht te circuleren en de temperatuur meer gelijk te houden. Dus in populaire woorden is een convectie oven een oven met een ventilator aan de binnenkant.

Direct naar:

Sommige meer wetenschappelijk georiënteerde lezers zullen nu zeggen dat alle ovens technisch gezien convectie ovens zijn. Wat is convectie vanuit een wetenschappelijk oogpunt? Het is de natuurlijke circulatie van warmte die gecreëerd wordt door temperatuur verschillen. Dus elke oven zal deze ‘convectie stromingen’ van warmte en lucht hebben. Maar een ‘convectie’ oven forceert een gelijkmatige circulatie van warmte door het gebruik van zijn ventilator, dus deze ovens zou je eigenlijk ‘geforceerde convectie ovens’ moeten noemen.

Hoe beïnvloeden convectie ovens het bakken? Nou, de meeste convectie ovens zullen je voedsel sneller koken, aangezien de circulerende lucht de warmte sneller naar het voedsel verplaatst dat in de oven staat te bakken.

Dus convectie ovens zijn erg simpel. Ze helpen om je voedsel sneller te bakken of roosteren door gebruik te maken van een ventilator om de warmte sneller en meer gelijkmatig te laten circuleren.

Nu is het echter belangrijk om te vermelden dat dit convectie effect niet geweldig is voor alle voedingsmiddelen. Op het internet kan je talloze artikelen vinden die aangeven welk voedsel je het beste kan bakken met convectie ventilators en welke beter niet. Koekjes en brood kan je bijvoorbeeld het beste bakken in meer vochtige omgevingen. Een convectie ventilator zal de oven veel sneller drogen, dus het is beter om koekjes of brood te bakken zonder de convectie.

De meeste convectie ovens hebben echter de mogelijkheid om de ventilator aan of uit te zetten, dus zodoende kan je de juiste bak omgeving kiezen voor elk soort voedingsmiddel die je wilt bereiden in de convectie oven.

Heeft jou oven een (geforceerde) convectie optie? Wat is je mening er over? Is hij onmisbaar in de keuken of maak je liever gebruik van een andere manier van bakken? Wat voor voedingsmiddelen bak jij in een convectie oven en bij welke werkt convectie totaal niet? Laat hieronder een reactie achter, zodat andere lezers kunnen profiteren van je ervaringen en zodoende optimaal gebruik kunnen maken van hun convectie oven.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond en je geholpen heeft. Als dingen nog niet duidelijk zijn of je nog vragen hebt die onbeantwoord zijn gebleven in dit artikel, laat dan gerust hieronder een reactie achter en we zullen ons best doen om deze te beantwoorden. Bedankt voor het lezen en veel succes met het bakken met je convectie oven.

3 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
  1. wat doet een convectie plateau in een combi magnetron?
    Kan ik het plateau ook gebruiken bij de magnetron functie alleen?

  2. kan ik ook ovenfriet in de convectie oven bakken

  3. Ik was blij met de uitleg hierboven. alleen nog 1 vraag ter verduidelijking.
    Als ik in mijn elektrische geforceerde confectie oven op drie plateaus broodjes wil afbakken, doe ik dat dan met de confectiewarmte of gebruik ik alleen de onder en bovenwarmte? bvd

Laat een reactie achter

Magnetrongigant
Logo